Valpreventie (Vallen Verleden Tijd)

Valtraining voor ouderen:
Die vervelende scheve stoeptegels, natte bladeren in het bos, net iets te gehaast de trap af. Zowel binnen- als buitenhuis zijn er veel situaties waarbij u lelijk kunt vallen en verwondingen kunt oplopen.
Bang om te bewegen
Uit onderzoek blijkt dat senioren meer risico lopen om te vallen dan jongeren. Zo’n val heeft nogal eens vervelende gevolgen. Per jaar belanden 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel mensen na een val banger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert. Daarom heeft de Sint Maartenskliniek een wetenschappelijk onderbouwde valtraining ontwikkeld.
Effectief
Het Vallen Verleden Tijd programma is voor gezonde ouderen het enige valpreventieprogramma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt.

Valpreventie en valtraining:
Vallen vormt voor mensen op oudere leeftijd een belangrijk probleem.
Eén op de drie mensen boven de 65 jaar valt minstens éénmaal per jaar en van deze valpartijen vergt zo’n 12% medische behandeling.
Daarom is er op de Sint Maartenskliniek te Nijmegen een valpreventieproject voor senioren van start gegaan.
Het is een trainingsprogramma waarin het evenwicht wordt geoefend in een hindernisbaan en in diverse spelvormen.Ook worden valtechnieken aangeleerd.
In de afgelopen jaren heeft een groot aantal mensen deelgenomen aan het trainingsprogramma. De tussentijdse resultaten tonen een aanzienlijke vermindering van het aantal valpartijen. De ervaringen en reacties van de deelnemers zijn erg positief.

Inhoud training:
Het programma vindt plaats in groepsverband en bestaat uit 10 bijeenkomsten van 1,5 uur, 2 keer per week.
Drie onderdelen:
• In een hindernisbaan wordt het omgaan met obstakels uit het dagelijks leven geoefend.
• Tijdens een sport- en spel gedeelte leert u om veilig te bewegen in een drukke omgeving.
• Tenslotte leert u tijdens de valtraining om veilig te vallen, voor het geval u toch nog uit balans mocht raken.
Voorafgaande aan het programma heeft u individueel nog een afspraak bij de fysiotherapeut om enkele loop- en balanstesten te doen.