Manuele therapie

Wat is manuele therapie en waarom Maitland

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

In 1990 heb ik in Zwitserland de kans gehad de heer G. D. Maitland persoonlijk te ontmoeten, het was de laatste cursus die hij in Europa gaf. Geoffrey D. Maitland werd in 1924 in Australië geboren. Na zijn opleiding tot fysiotherapeut heeft hij zich verder verdiept in behandeltechnieken uit de osteopathie, chiropractie en manuele therapie.

Het Mulligan concept:

Het Mulligan concept is een behandelmethode voor gewrichtsklachten van het hele lichaam. Het is ontwikkeld door Brian Mulligan, een fysiotherapeut uit Nieuw Zeeland. Hij ontdekte dat veel gewrichtsklachten ontstaan door een “positiefout” of een “ontsporing” van de gewrichtsdelen ten opzichte van elkaar. Door “repositionering”, het herstellen van de juiste positie en “sporing”, kan er soms snel een herstel teweeggebracht worden. De methode is een samenspel van therapeutische handgrepen en het gelijktijdig door de patiënt uit te voeren actieve bewegingen. Er wordt soms ook met tape, een fixatiegordel of een handdoek gewerkt om het gewenste effect te krijgen. Het is bij deze methode van belang dat de huiswerkoefeningen goed en consequent worden uitgevoerd. Heel belangrijk bij deze behandelmethode is dat de mobilisatie 100% pijnloos is. Dit maakt de methode geschikt voor acute en chronische klachten.

McKenzie therapie:

McKenzie therapie is vooral geschikt voor behandeling van rug- en nekklachten. Deze therapievorm is ontwikkeld door de Nieuw Zeelander Robin McKenzie in de jaren 50. De behandelmethode hanteert een classificatiemodel dat gebaseerd is op de symptomen van de patiënt. Onderzoek en behandeling vinden plaats volgens een duidelijk vastgelegd protocol. De basis van de therapie is de bepaling van de mechanische factoren die het klachtenpatroon van de patiënt beïnvloeden, en zorgen voor een dysbalans in het klachtengebied. Vervolgens wordt door middel van specifieke oefeningen en adviezen getracht de balans in de rug en/of nek te herstellen. De therapie is in eerste instantie “hands off”, waarbij de patiënt zelf onder leiding van de fysiotherapeut zijn of haar oefeningen doet. Belangrijk is dat de oefeningen thuis en op het werk voortgezet worden. Pas als het herstel stagneert worden therapeutische technieken toegepast.