Geriatrie fysiotherapie

Mensen die ouder en minder beweeglijk worden, kunnen daardoor belemmeringen of klachten ervaren. Ze komen hiervoor doorgaans in aanraking met de fysiotherapeut voor ouderen, de geriatriefysiotherapeut.

Hallo, mijn naam is Nikki Kamphuis en ben sinds 2017 werkzaam bij fysiotherapie Dirk Bulk aan de Rijssensestraat in Wierden. Afgelopen juli (2021) ben ik afgestudeerd als geriatrie fysiotherapeut. Ik richt mij nu op het begeleiden van kwetsbare ouderen. Dit houdt in: Met het stijgen van de jaren worden de spieren strammer en de botten brozer. Mensen worden kwetsbaarder: evenwicht, gezichtsvermogen en kracht nemen af, terwijl de kans op ouderdomsziekten zoals botontkalking, diabetes, dementie of hartfalen toenemen.

Als geriatrie fysiotherapeut ben ik aanvullend opgeleid in de zorg voor kwetsbare ouderen en weet ik alles van complexe en leeftijdsgebonden gezondheidsklachten. Niet alleen mensen op hoge leeftijd, maar ook patiënten die door ziekte met vroegtijdige veroudering te maken hebben door bijvoorbeeld een beroerte of dementie kunnen behandeld worden.

Het behandeldoel is voornamelijk gericht op het verbeteren en/of behouden van de zelfredzaamheid van de kwetsbare oudere. 
Daardoor bestaat de behandeling van het specialisme geriatrie grotendeels uit oefentherapie. Dat betekent dat er veel geoefend wordt met kracht-, balans- en bewegingsoefeningen en/of het trainen van reflexen.

Indien noodzakelijk is een behandeling aan huis mogelijk; de therapie is dan vaak gericht op het leren omgaan met evenwichtsproblemen, traplopen, omkleden en dergelijk.

Ook begeleid ik als geriatrie fysiotherapeut gezinsleden en eventuele mantelzorgers met adviezen over het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling en eventuele hulpmiddelen. Mocht ik iets voor u kunnen betekenen, kunt u contact op nemen met de Praktijk voor Fysiotherapie Dirk Bulk. Ik help u graag!