Parkinson:

Zeker bewegen met Parkinson

Tips om zelf uw klachten te verminderen en informatie over wat de fysiotherapeut voor u kan doen

U ervaart elke dag de gevolgen van de ziekte van Parkinson, voornamelijk door problemen in denkprocessen en doordat u moeilijker beweegt. Bekende bewegingsklachten zijn het beven (tremoren), de stijve spieren waardoor het moeilijk is om bewegingen te beginnen, de trage bewegingen en een gebogen houding. Op termijn ontstaan meestal moeilijkheden met de dagelijkse bezigheden, zoals omdraaien in bed. Er zijn medicijnen en operaties om de verschijnselen te verminderen. Deze zullen uw klachten echter nooit helemaal wegnemen. Als de klachten er eenmaal zijn, gaan ze niet meer weg en nemen ze meestal geleidelijk toe. Parkinson heeft geen invloed op de lengte van uw leven, maar wel op de kwaliteit ervan.

Parkinson-netFysiotherapie & Parkinson

Chronische pijn :

Chronische pijn heeft al sinds jaren mijn interesse.Het is een complex verschijnsel met diepgaande gevolgen voor diegene die het betreft.
Toch is er door modern onderzoek steeds meer bekend over de oorzaken en de behandelings mogelijkheden.

Claudicatio intermittens:

Claudicatio intermittens betekent letterlijk hinken met tussenpozen. In Nederland is een veelgebruikte term voor deze aandoening “etalagebenen”. Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen, en hierdoor tijdens het lopen even rust moeten nemen, doen zij net alsof zij naar etalages kijken. Hier komt de naam etalageziekte vandaan.

Claudicatio intermittens is een uiting van doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van het ouderdomsproces. De bloedvaten worden door de jaren heen minder elastisch en stug en dik. De binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk, wat door het bloed vervoerd wordt. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie. Doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van vernauwde of afgesloten slagaders kunnen op verschillende manieren tot uiting komen.

Benefit:

Beweegprogramma’s voor chronische aspecifieke lage rugklachten, COPD Gold I en II en COPD Gold III.

Benefit

 

Cranio sacraal therapie:

Cranio Sacraal Therapie is een behandelwijze, waarbij het doel is ontspanning te bewerkstelligen in het craniosacraal systeem en het fasciaal systeem met behulp van zorgvuldige zachte manuele technieken. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd om zo de mogelijkheid te krijgen beperkingen in de weefsels te herstellen.

Cranio Sacraal Therapie (CST) is ontstaan uit de osteopathie en gaat ervan uit dat het lichaam een eenheid is. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel (de fascie).

 

Het craniosacraal systeem (CSS) bestaat uit vliezen en vloeistof (hersen-ruggenmergvocht of liquor cerebro-spinalis) die hersenen en ruggenmerg omgeven en beschermen. Het strekt zich uit van de botten van de schedel, aangezicht en mond (het craniale deel) tot aan de botten van het bekken (het sacrale deel). Het craniosacraal systeem is voorwaarden-scheppend voor de ontwikkeling, groei en functie van het gehele zenuwstelsel.Door de relatie die er via het bindweefsel bestaat tussen de andere fysiologische systemen – ademhaling, bloedsomloop, spijsvertering, hormoonhuishouding, spieren en botten – vindt er wederzijdse beïnvloeding plaats.

 Binnen het Craniosacrale- en het bindweefselsysteem is een beweging waar te nemen: het craniosacraal ritme. Dit ritme is onafhankelijk van ademhaling en hartslag en is overal op het lichaam te palperen.

Spanningsveranderingen binnen dit fasciale systeem zullen ook veranderingen in voortgeleiding van het ritme veroorzaken en tot vele klachten leiden zoals :

 • chronische pijnen,
 • hoofdpijnen,
 • coordinatiestoornissen,
 • kaakgewrichtsklachten,
 • chronische vermoeidheid,
 • duizeligheid,
 • klachten na whiplash,
 • rugklachten.

Dr. John Upledger, arts en osteopaat in Amerika, heeft met een team van wetenschappers veel onderzoek gedaan naar het craniosacraal systeem en het ritme. Naast de vele literatuur van zijn hand is het boekje ‘Your Inner Physician and You’, in de nederlandse vertaling: ‘Het ritme van de schedel’, zeer informatief.

Vallen Verleden Tijd: valtraining voor ouderen

Die vervelende scheve stoeptegels, natte bladeren in het bos, net iets te gehaast de trap af. Zowel binnen- als buitenhuis zijn er veel situaties waarbij u lelijk kunt vallen en verwondingen kunt oplopen.

Risicosituaties uit het dagelijks leven worden nagebootst in het circuit.Bang om te bewegen
Uit onderzoek blijkt dat senioren meer risico lopen om te vallen dan jongeren. Zo’n val heeft nogal eens vervelende gevolgen. Per jaar belanden 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel mensen na een val  banger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert. Daarom heeft de Sint Maartenskliniek een wetenschappelijk onderbouwde valtraining ontwikkeld.

 

 

Effectief
Het  Vallen Verleden Tijd programma is voor gezonde ouderen het enige valpreventieprogramma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt.

Valpreventie en valtraining.

Vallen vormt voor mensen op oudere leeftijd een belangrijk probleem.
Eén op de drie mensen boven de 65 jaar valt minstens éénmaal per jaar en van deze valpartijen vergt zo’n 12% medische behandeling.
Daarom is er op de Sint Maartenskliniek te Nijmegen een valpreventieproject voor senioren van start gegaan.

Het is een trainingsprogramma waarin het evenwicht wordt geoefend in een hindernisbaan en in diverse spelvormen.Ook worden valtechnieken aangeleerd.
In de afgelopen jaren heeft een groot aantal mensen deelgenomen aan het trainingsprogramma. De tussentijdse resultaten tonen een aanzienlijke vermindering van het aantal valpartijen. De ervaringen en reacties van de deelnemers zijn erg positief.

Inhoud training.

Het programma vindt plaats in groepsverband en bestaat uit 10 bijeenkomsten van 1,5 uur, 2 keer per week.
Drie onderdelen:

 •  In een hindernisbaan wordt het omgaan met obstakels uit het dagelijks leven geoefend.
 • Tijdens een sport- en spel    gedeelte leert u om veilig te bewegen in een drukke      omgeving.
 • Tenslotte leert u tijdens de valtraining om veilig te vallen,     voor het geval u toch nog uit  balans mocht raken.


Voorafgaande aan het programma heeft u individueel nog een afspraak bij de fysiotherapeut om enkele loop- en balanstesten te doen.