Anatomy trains

De fascia of vliezen om de spieren staan met elkaar in verbinding en beinvloeden elkaar .Zo kunnen problemen in de kuit zorgen voor klachten in de nek .Thomas Myers noemt ze Myofascial trains.Fascia is het bindweefsel dat om spieren, botten en organen zit en het hele lichaam met elkaar verbindt. Thomas Myers verricht baanbrekend werk met het onderzoek naar het belang van een dieper inzicht van de functie van fascia.Alle ruimtes in ons lichaam tussen weefsels of weefsellagen worden opgevuld door ons lichaam met fascieweefsel.Zelfs de huid bestaat uit fascieweefsel.De fascie is daarmee het grootste orgaan van ons lichaam en speelt een cruciale rol in het functioneren ervan.We denken in de gezondheidswereld, sport, training en revalidatie nog te vaak alleen in termen van spieren. Er is ondertussen meer en meer onderzoek naar het belang van het bindweefsel (fascia) in ons lichaam en het heeft ons boeiende en leerrijke informatie en inzichten gebracht.

Wat is fascia?

Fascia is bindweefsel dat verweven zit in heel ons lichaam en het een zekere stevigheid geeft. Fascia is ons voornamelijk bekend als ‘pezen’ maar het zit tevens verweven in onze spieren, ingewanden, bloedvaten, … en verbind onze voetzool met ons voorhoofd, gewoonweg omdat het vanuit onze embryologische ontwikkeling zich heeft genesteld in heel ons lichaam, in zijn totaal is meegegroeid en alles met elkaar verbindt. Moesten bv. onze spieren geen bindweefsel bevatten, dan zouden we ze niet herkennen als de zachte en stevige massa zoals nu maar eerder als ‘blubber’.

Het fundamentele nieuws is dat het bindweefsel, zelfs dichte weefsels zoals pezen veel elastischer is dan en dat de fasciale elasticiteit wordt opgeslagen en zeer snel terug komt, zoals bij een bal. De elasticiteit is alleen van toepassing wanneer de beweging cyclisch en snel herhaald is, zoals bij hardlopen of springen, maar bv. niet bij het fietsen, waarbij de cyclus veel te traag is om de kunnen profiteren van de elastische eigenschappen van de fascia.

Conclusie : Het belang van de fascia wordt steeds groter en onze groeiende kennis ervan zal ons geweldig helpen in de begeleiding van onze (top)sporters en recreanten, met name gericht naar blessurepreventie, performance training en revalidatie. De doorbraak van het functioneel trainen met kentens is al een hele stap  i.p.v. afzonderlijke spieren …. en de belangen van flexibiliteits training binnen de sport worden groter.

 

 

Fascia onder de microscoop